ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ - ΤΣΟΥΡΕΚΙ

2018-12-01 23:37

Υλικά: 

1/2 κύβο μαγιά φρέσκια

1/2 φακελάκι ξερή μαγιά

80 ml χλιαρό νερό

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού αλεύρι

 

60 ml σπορέλαιο

80 γραμ. ζάχαρη

100 ml χυμό ποτροκάλι

1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι

1 βανίλια

ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

350-400 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι

 

1 κουτ.σούπας αγαύη ή ζάχαρη αραιωμένο σε λίγο χλιαρό νερό

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και το αλεύρι

Αφήνουμε 30' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού 4'.

Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη βανίλια και  το ξύσμα.

Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και τη μαγιά.

Ζυμώνουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι.

Πλάθουμε βασιλόπιτα ή τσουρέκι.

Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και αφήνουμε 45-60' να φουσκώσει.

Αλείφουμε με το αγαυο/ζαχαρόνερο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35'.

Όταν πάρει το χρώμα  που θέλουμε σκεπάζουμε για να μην καεί η επιφάνεια.