ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΦΑΚΗΣ ΨΗΤΑ
Υλικά:
200γρ. φακές
1 κρεμμύδι ξερό
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
2/3 κούπα βρώμη αλεσμένη
1/2 κούπ. μαιντανό
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1/3 κούπας φρυγανιά τριμμένη
3-4 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. σούπας λιναρόσπορο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1/2 κουτ. γλυκό κύμινο
1 κουτ. σούπας βεγκέτα ή 1 κύβο λαχανικών τριμμένο
1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι
3 κουτ. σούπας δυόσμο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στο μούλτι.
Πολτοποιούμε επίσης στο μούλτι τα υπόλοιπα υλικά και ενώνουμε τα δύο μείγματα ζυμώνοντας καλά.
Αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο, πλάθουμε σουτζουκάκια (με βρεγμένα χέρια για να μην κολλάνε).
Ψήνουμε αρχικά 30' στους 200 βαθμούς στο φούρνο και μετά ψήνουμε στην γκριλιέρα μερικά λεπτά και από τις δύο μεριές ώστε να αποκτήσει όψη ψητού σουτζουκιού.
Μπορούμε επίσης να τα ψήσουμε κατευθείαν στην γκριλιέρα (λαδωμένη ελαφρώς), αφήνοντας να ψηθούν καλά από κάθε μεριά (δεν γυρίζουμε συνέχεια).