ΣΕΙΤΑΝ - ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ

2016-04-08 15:28
Υλικά: 
1 κιλό αλεύρι (ολικής)
700 ml νερό
2 κύβους λαχανικών
1 κρεμμύδι
3 σκελ. σκόρδο
1 πιπεριά
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
2 κουτ. σούπας σόγια σος
πάπρικα καπνιστή, κύμινο, μπαχάρι
ρίγανη, δυόσμο,  θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι
 
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον 1 ώρα.
Βάζουμε σε σουρωτήρι τη ζύμη, κάτω από τη βρύση, και ζυμώνουμε ξεπλένοντάς το τόσες φορές ώστε το νερό να βγαίνει σχεδόν διάφανο.
Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η ζύμη μας θα έχει γίνει σαν σφουγγάρι. 
Την κόβουμε σε ό,τι σχήματα και μεγέθη θέλουμε και βράζουμε σε 1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό με 2 κύβους) για 20’.
Σε μούλτι ομογενοποιούμε όλα τα υλικά (λαχανικά και μυρωδικά) και με αυτή τη μαρινάδα αλείφουμε καλά τα «μπριζολάκια» μας. Τα κλείνουμε σε μπολ και αφήνουμε για 2-3 ώρες με τη μαρινάδα στο ψυγείο (αν το αφήσετε όλη νύχτα, ακόμα καλύτερα). 
Τα μαγειρεύουμε σαν κρέας, είτε τηγανιτά, είτε στη γκριλιέρα, είτε στα κάρβουνα κλπ…  Εγώ συνηθίζω να τα ψήνω 30-40 λεπτά στο φούρνο και μετά λίγο στη γκριλιέρα να κάνει κρούστα. 
Καθώς τα ψήνουμε με πινέλο απλώνουμε τη μαρινάδα και πασπαλίζουμε με μερικά μπαχαρικά/αρωματικά. 
Σερβίρουμε με λεμόνι
Είναι πεντανόστιμο!  
 
****Πρόκειται για απομονωμένη γλουτένη [δλδ, σύνθεση πρωτεϊνών (της γλουτελίνης και της γλιαδίνης) την οποία βρίσκουμε στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά] οπότε δεν είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη!