ΠΙΕΡΟΓΚΙ ΠΟΛΩΝΙΑΣ (PIEROGI)

2017-11-06 20:13

Υλικά:

(ζύμη)

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα χλιαρό νερό

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

2 κουτ. σούπας λάδι

 

(γέμιση)

1/2 λάχανο

2 κρεμμύδια

500 γραμ. μανιτάρια πόρτο μπέλο

αλάτι, πιπέρι

1 κύβο λαχανικών ή 1 κουτ. σούπα βεγκέτα

λίγα αποξηραμένα μανιτάρια (προαιρετικά)

λίγο λάδι (για τσιγάρισμα)

 

νερό, αλάτι, λάδι (για το ράσιμο)

διατροφική μαγιά (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

 

 

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης, μέχρι να επιτύχουμε μία ζύμη εύπλαστη και μαλακή (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό ή αλεύρι).

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουρατεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βράζουμε το λάχανο, το στίβουμε καλά και το κλοβουμε πολύ ψιλό.

Αλέθουμε στο μούλτι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια (να πάρουν όψη κιμά).

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια τα μουλιάζουμε όπως αναγράφεται στην συσκευασία.

Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε λίγα λεπτά όλα τα υλικά τη γέμισης σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά. 

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο (πάχος σφολιάτας περίπου), κόβουμε κυκλάκια με ένα κουπ πατ ή ποτήρι.

Προσθέτουμε ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε κυκλάκι και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει (όπως κάνουμε με τα μακαρόνια).

Αφού πάρει βράσει προσθέτουμε μέσα τα πιερόγκι.

Αρχικά θα πάνε στον πάτο, μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα.

Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε και απολαμβάνουμε ζεστά!

 

** διατηρούνται τέλεια και στην κατάψυξη