ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΛΑΔΙΟΥ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

2016-06-09 21:57

Υλικά: 

950γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης

250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200ml ελαιόλαδο (γιατ τη ζύμη)

40ml ελαιόλαδο (για το ζύμωμα)

700ml νερό (χλιαρό)

11/2 φακ. ξερή μαγιά

11/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

11/2 κουτ. γλυκού αλάτι

 

Βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά. 

Προσθέτουμε εάν χρειστεί λίγο αλεύρι ώστε να έχουμε μία ζύμη αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και αφήνουμε σε μία μεγάλη λεκάνη τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει πολύ.

Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη να ξεφουσκώσει και χωρίζουμε σε 5-6 μέρη.

ΠΛάθουμε λεπτές φρατζόλες και τις τοποθετούμε σε λαδομένο ταψί με κενό μεταξύ τους.

Χαράζουμε φέτες (χωρίς όμως να κόψουμε μέχρι κάτω).

Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ξανά.

Θα φουσκώσουν τόσο ώστε να ενωθούν.

Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αρχικά για 15' στις πάνω αντιστάσεις και μετά άλλα 45' πάνω κάτω.

Βγάζουμε τις φρατζόλες, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και κόβουμε τις φέτες.

Τις απλώνουμε στη σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στους 130 βαθμούς με αέρα για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου (αναλόγως το μέγεθος) μέχρι να στεγνώσουν.