ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ
2016-03-29 16:47
Υλικά:
(για την ζύμη)
600 γρ αλεύρι (περίπου)
300 γρ χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ξύδι
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
(για τη γέμιση)
5-6 πατάτες βρασμένες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
4-5 κ.σ ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά
1 κονσέρβα μανιτάρια
1/2 φλιτζ. καλαμπόκι
άνιθο, μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
κάρυ, πάπρικα
ρίγανη, μοσχοκάρυδο
σουσάμι (ηλιόσπορο, λιναρόσπορο κ.λπ.) για πασπάλισμα
Σε μπόλ διαλύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και αφήνουμε 15' σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι λίγο, λίγο.
Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένη για 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πατάμε με το πρεσπουρέ τις πατάτες να λιώσουν.
Ψιλοκόβουμε τα υλικά μας και προσθέτουμε τα μπαχαρικά (η ποσότητα ανάλογα με τα γούστα μας).
Όταν φουσκώσει η ζύμη, ανοίγουμε φύλλα, κόβουμε κυκλάκια με ποτήρι ή κουπ πατ, τοποθετούμε μια κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο, διπλώνουμε και πατάμε τις άκρες με πιρούνι.
Τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
Βρέχουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. (αν θέλετε αλείψτε τα με λίγο λάδι για να πάρουν ωραίο χρώμα όταν ψηθούν)
Ψήνουμε στους 180° 25΄-30.