ΝΙΟΚΙ ΠΑΤΑΤΑΣ

2016-12-14 01:00

Υλικά: 

1 kg πατάτες μικρές

300 γραμ. αλεύρι

1 κουτ. σούπας βεγκέτα

αλάτι πιπέρι

3 κουτ. σούπας λάδι

 

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους ώστε να μαλακώσουν αλλά να μην σκάσουν όσο είναι δυνατό.

Στη  χύτρα σε 8-9' ειναι έτοιμες.

Αφού κρυώσουν λίγο τις καθαρίζουμε και τις πολτοποιούμε με πρέσσα πουρέ ή με τα χέρια, πιρούνι κλπ (όχι με μούλτι γιατί θα γίνει σαν κρέμα).

Αφού τις λιώσουμε καλά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα  υλικά και ζυμώνουμε. 

Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα, αποφύγετε να βάλετε πολύ, όσο λιγότερο τόσο πιο ελαφριά και αφράτα.

Παίρνουμε ζυμάρι και ανοίγουμε κορδόνι σε αλευρωμένη επιφάνεια, περίπου 2εκ. πάχος.

Κόβουμε με μαχαίρι χωρίς δόντια ανά 2 εκ. και πιέζουμε με ένα πηρούνι να κάνουμε σχέδιο γραμμές (έτσι στέκεται η σάλτσα καλύτερα).

Αραδιάζουμε αλευρωμένα σε αλευρωμένο μέρος ώστε να μην κολλήσουν.

Τα ρίχνουμε σε καλά αλατισμένο νερό που βράζει. Όταν τα ρίχνουμε πάνε στον πάτο της κατσαρόλας.

Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια αμέσως τα βγάζουμε με τρυπιτή κουτάλα.

Περιχύνουμε με ζεστό λάδι ή φυτικό βούτυρο.

Τρώγονται σκέτα αλλά και με ωραίες σάλτσες, πέστο, μανιταριών, ντομάτας κλπ...

Καλή  όρεξη!!!