ΜΠΕΣΑΜΕΛ
2016-12-07 01:14
Υλικά:
1 λίτρο γάλα .σόγιας
8-9 κουτ. σούπας αλεύρι
4-5 κουτ. σούπας μαργαρίνη ή λάδι
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 φλυτζ. φυτικό τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά (προεραιτική)
αλάτι, πιπέρι
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά να μην σβωλιάσει*.
Ωστόσο ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλις έρθει σε βρασμό το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά.
Η ποσότητα του γάλακτος μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με το πόσο σφιχτή ή ρευστή θέλουμε την μπεσαμέλ.
Αφού πάρει μερικές βράσεις και πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, το τυρί, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
*αν σας σβωλιάσει η μπεσαμέλ, μην αγχωθείτε! Με λίγο χτύπημα στο μούλτι θα γίνει υπέροχη!
** αντί για μπεσαμέλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πουρέ πατάτας αρωματισμένο με μοσχοκάρυδο και διατροφική μαγιά.