ΜΗΛΟΠΙΤΑ

2018-02-25 19:38
Υλικά: 
πάνω στρώση:
4 μήλα (σε φέτες)
8 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
4 κουτ. σούπας φυτική μαργαρίνη
κέικ:
1 μήλο (σε κυβάκια)
11/2 ποτήρι ζάχαρη
12/3 ποτήρι πορτοκαλάδα με ανθρακικό
12/3 ποτήρι σπορέλαιο
700 γραμ. αλεύρι φαρίνα
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 βανίλια
κάτω στρώση:
3 μήλα (σε φέτες)
 
Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στρώνουμε τα 4 μήλα που έχουμε κόψει σε φέτες σε ένα μεγάλο ταψί* στου οποίου τον πάτο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Περιχύνουμε τα μήλα με το μίγμα.
Ψήνουμε 10-15' στους 180° C μέχρι να καραμελώσουν.
Όσο ψήνονται τα μήλα ετοιμάζουμε το μίγμα του κέικ.
Χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την πορτοκαλάδα, το μπέικιν, τη βανίλια και την κανέλα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το αλεύρι.
Τέλος προσθέτουμε τα κυβάκια μήλου και ανακατεύουμε απάλα με μια σπάτουλα.
Περιχύνουμε τα μήλα με το μίγμα του κείκ.
Στρώνουμε στην επιφάνεια τις φέτες από τα υπόλοιπα μήλα.
Ψήνουμε στους 175°C για μία ώρα.
Αφήνουμε τουλάχιστον 20' να κρυώσει και μετά αναποδογυρίζουμε το ταψί!
 
*σε ταψί 35χ25 αν θελετε να εχει αρκετο κέικ ή σε μεγαλύτερο αν το θέλετε πιο χαμηλό.