ΛΑΓΑΝΑ

2016-03-14 16:48

Υλικά:  

500 γρ. αλεύρι 
350 ml νερό 
10 γρ. μαγιά ξερή
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη 
1 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. σούπας ταχίνι (ή ελαιόλαδο)
 
(για άλειμμα)
2 κουτ. σούπας νερό 
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
σουσάμι

(προαιρετικά): ελιές, κρεμμύδι, ντομάτα, μανιτάρια, ρίγανη κ.ά.

Σε μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το ταχίνι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά. Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα. Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι. Ρίχνουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½  ώρα). Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια την ζύμη. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Ανοίγουμε με πλάστη και λίγο αλευρι σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου. Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας στα ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.*** Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη, αλείφουμε τις λαγάνες και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν.  Τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας. Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10-15 λεπτά.
 
*** Εαν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω φέτες ντομάτας με κρεμμύδι κ ρίγανη ή ελιές κρεμμύδι, μανιτάρια κλπ
 ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!