ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

2016-05-20 22:01

Υλικά: 

για το φύλλο:

600 γραμ. αλεύρι

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

2-3 κουτ. σούπας ξύδι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερό χλιαρό (περίπου)

 

για τη γέμιση:

3-4 μεγάλα κολοκύθια (τριμμένα)

2 καρότα (τριμμένα)

1 πράσινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)

1 κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)

1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

3/4 φλιτζ. μαιντανό

2-3 κουτ. σούπας δυόσμο

αλάτι, πιπέρι

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

 

ελαιόλαδο (ανάμεσα στα φύλλα και στο ταψί)

σουσάμι/ηλιόσπορο κλπ (προαιρετικά)

 

 

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα φύλλα προσθέτοντας το νερό λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσουμε μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Καλύπτουμε με μεβράνη και αφήνουμε 30' στο ψυγείο. 

Ωστόσο ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μας μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια (δυο μεγαλύτερα και δυο μικρότερα).

Ανοίγουμε σε μέγεθος μικρου πιάτου, τα λαδώνουμε και τα ενώνουμε ανά δύο (τα 2 μεγάλα μαζί και τα 2 μικρά αντίστοιχα).

Έτσι ανοίγουμε ταυτόχρονα 2 φύλλα κάθε φορά.

Ανοίγουμε πρώτα το φύλλο με τα μεγάλα "πιάτα" και στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

Το περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Αδειάζουμε τη γέμιση (η οποία δεν πρέπει να ειναι πολύ ζεστή αν θέλουμε ωραία τραγανά φύλλα).

Ανοίγουμε και το άλλο διπλό μας φύλλο και το στρώνουμε από πάνω.

Περιχύνουμε ξανά με ελαιόλαδο

Δημιουργούμε κόθρο τυλίγοντας προς τα μέσα και κυκλικά το περίσσειο φύλλο.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι/ηλιόσπορο/λιναρόσπορο κλπ

Χαράζουμε κομμάτια.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς με αέρα περίπου 50-60 λεπτά.