ΚΑΝΤΑΪΦΙ

2017-07-21 16:57

Υλικά: 

1 πακ. φύλλο κανταΐφι

400 γραμ. φυτικό βούτυρο ή ηλιέλαιο (ή συνδυασμό των 2)

200 γραμ. καρύδια χοντραλεσμένα

100 γραμ. φυστίκια χοντραλεσμένα

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο

σιρόπι:

400γραμ. ζάχαρη

300 γραμ. νερό

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. σούπας γλυκόζη 

1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του σιροπιού (εκτός από το λεμόνι το οποίο το προσθέτουμε στο τέλος)  και σιγοβράζουμε 3-4'.

Αναμειγνύουμε τους ξηρούς καρπούς με τα μυρωδικά.

Λιώνουμε το βούτυρο.

Ξάνουμε πολύ καλά το κανταΐφι μας (όσο πιο πολύ τόσο, πιο αφράτο και ωραίο θα βγει).

Χωρίζουμε σε 20 ίσα μέρη και τα σκεπάζουμε με νωπή καθαρή πετσέτα ώστε να μην στεγνώσει το φύλλο.

Παίρνουμε ένα το απλώνουμε σαν φωλιά στον πάγκο μας και το βουτυρώνουμε καλά.

Προσθέτουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.

Τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου βουτηγμένου σε βούτυρο διορθώνουμε το σχήμα κολλώντας όσες "τρίχες" ξέχουν.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μέρη κανταϊφιού που έχουμε.

Τοποθετούμε τα κανταϊφάκκια μας κολλητά και με τις ενώσεις στον πάτο του ταψιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160°C περίπου 80' (μέχρι να ροδίσουν).

Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο (θέλουμε ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι).

Αφήνουμε 30-40' να απορροηθεί το σιρόπι και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς.