ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
2017-05-10 11:41
Υλικά:
2 φλιτζ. κεμπάπ σόγιας
2 μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
3 καρότα, (1 τριμμένο και 2 ψιλοκομμένα)
4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες )
200 ml κόκκινο κρασί
11/2 ποτήρι νερό
1 κύβο λαχανικών ή 1 κουτ. σούπας βεγκέτα
500 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια κονκασέ
1 φύλλο δάφνη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. φρέσκο βασιλικό
1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
1 πρέζα μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
500 γραμ κριθαράκι ολικής (ΖΩΓΡΑΦΟΣ)
1,5 λίτρο βρασμένο νερό
1/3 φλιτζ. λάδι
2 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά ή βιγκαν παρμεζάνα
Μουλιάζουμε τη σόγια σε 6 φλιτζ. βραστό νερό και 15-20'. Ξεπλένουμε και στίβουμε καλά.
Στη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τη σόγια και το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας και τα αρωματικά μας.
Ρίχνουμε το κονκασέ και το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει η σόγια και να δέσει η σάλτσα.
Περίπου 15' στη χύτρα ή 30-40' σε κατσαρόλα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς έχοντας μέσα άδειο το ταψί ή τη γάστρα που θα χρησιμοποιήσουμε, να ζεσταθούν.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε 1' το κριθαράκι ανακατεύοντας διαρκώς. Προσοχή να μην μας καεί.
Αδειάζουμε το κριθαράκι στη καυτή μας γάστρα, προσθέτουμε τη σόγια και το νερό.
Ψήνουμε σκεπασμένο 15-20' .
Ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με τυρί ή μαγιά, ψήνουμε άλλα 5' .
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να απορροφήσει τα υγρά του.
Μικρά Μυστικά:
**η αναλογία σε κριθαράκι και νερό θα πρέπει να είναι 1:3 (δλδ. για 500 γρ κριθαράκι , 1,5λίτρο νερό)
**η σόγια μας θα πρέπει να έχει πηχτή σάλτα ούτως ώστε να μην επηρρεάσει την αναλογία των υγρών.
**καλό είναι να χρησιμοποιούμε καυτό νερό και ζεστά ταψιά ούτως ώστε να μην διακόπτουμε τον βρασμό.