ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΕ 10' (στη χύτρα)
Υλικά:
500 γρ. φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια ξερά (1 ψιλοκομμένο + 1 σε λεπτές φέτες)
2 καρότα (ροδέλες)
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 πιπεριά φλωρίνης (σε λωρίδες)
1 κουτ. σούπας ντοματοπελντέ
400 γραμ. ντομάτα (τριμμένη)
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κλωνάρι σέλινο
1/2 φλιτζ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
βεγκέτα, μπούκοβο (προαιρετικά)
Μουλιάζουμε τουλάχιστον 6 ώρες του γίγαντες.
Αφού τους ξεπλύνουμε και σουρώσουμε, τους βάζουμε σε ανοιχτή χύτρα με νερό να τους καλύπτει 2 δάχτυλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ώσε να ξαφρίσουμε εάν χρειαστεί.
Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να σιγοβράσουν 5' (αφού σφυρίξει).
Σουρώνουμε κρατώντας το νερό.
Στη χύτρα πάλι, σε µέτρια φωτιά σοτάρουµε στο ελαιόλαδο τα κρεµµύδια, το σκόρδο, τα καρότα και το πελντέ.
Προσθέτουµε την πιπεριά, την ντοµάτα, τη ζάχαρη και ανακατεύουµε.
Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουμε τους γίγαντες, το σέλινο, τη δάφνη και τον μαιντανό.