ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΕ 10' (στη χύτρα)

2017-09-22 23:17

Υλικά:  

500 γρ. φασόλια γίγαντες

2 κρεμμύδια ξερά (1 ψιλοκομμένο + 1 σε λεπτές φέτες)

2 καρότα (ροδέλες)

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο 

2 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)

1 πιπεριά φλωρίνης (σε λωρίδες)

1 κουτ. σούπας ντοματοπελντέ

400 γραμ. ντομάτα (τριμμένη)

1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κλωνάρι σέλινο

1/2 φλιτζ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

1 φύλλο δάφνης

αλάτι, πιπέρι

βεγκέτα, μπούκοβο (προαιρετικά)

 

Μουλιάζουμε τουλάχιστον 6 ώρες του γίγαντες.

Αφού τους ξεπλύνουμε και σουρώσουμε, τους βάζουμε σε ανοιχτή χύτρα με νερό να τους καλύπτει 2 δάχτυλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ώσε να ξαφρίσουμε εάν χρειαστεί.

Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να σιγοβράσουν 5' (αφού σφυρίξει).

Σουρώνουμε κρατώντας το νερό.

Στη χύτρα πάλι, σε µέτρια φωτιά σοτάρουµε στο ελαιόλαδο τα κρεµµύδια, το σκόρδο,  τα καρότα και το πελντέ. 

Προσθέτουµε την πιπεριά, την ντοµάτα, τη ζάχαρη και ανακατεύουµε. 

Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουμε τους γίγαντες, το σέλινο, τη δάφνη και τον μαιντανό.

Προσθέτουμε νερό (από εκείνο στο οποίο βράσαμε τους γίγαντες) ώστε να τους καλύπτει ελαφρώς; κλείνουμε τη χύτρα και σιγοβράζουμε άλλα 5-6'.
Αφού κρυώσουμε και ανοίξουμε τη χύτρα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά ώστε να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα μας.
 
tip! Tο αλάτι το προσθέτουμε στο τέλος ώστε να βράσουν εύκολα οι γίγαντες.
      Μαγειρεύουμε μέσα στο νερό όπου νερόβρασαν οι γίγαντες ώστε να μην χάσουμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.
      Δεν βάζουμε πολύ νερό γιατί θα μοιάζει με φασολάδα, καλύτερα λίγο και αν χρειασθεί προσθέσθε στη συνέχεια.