ΦΑΚΟΡΥΖΟ

2017-10-03 16:17

Υλικά: 

250 γραμ. φακές

100 γραμ. ρύζι

1 μεγάλο καρότο (ροδέλες)

1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

1-2 σκελ. σκόρδο

1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ

1/3 φλιτζ. μαϊντανό

1 κουτ. σούπας δυόσμο

1 φύλλο δάφνη

1/4 φλιτζ. λάδι

αλάτι, πιπέρι, μηλόξυδο

μπούκοβο, κύβο λαχανικών, μανιτάρια (προαιρετικά)

 

Πλένουμε πολύ καλά τις φακές.

Σε χύτρα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. 

Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τις φακές και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε ζεστό νερό, (ένα δάχτυλο πάνω από τις φακές).

Σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε 7 λεπτά.

(αν δεν έχετε χύτρα, βράζετε σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι φακές)

Αφού κρυώσουμε τη χύτρα και την ανοίξουμε προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ώστε και πάλι να καλύπτει όλο το φαγητό.

Την ξανακλείνουμε και σιφοβράζουμε άλλα 7 λεπτά.

(σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται χύτρα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και το ρύζι.

Βράζουμε άλλα 2' σε δυνατή φωτιά σε ανοιχτή κατσαρόλα ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει.

 

tips!

* συνοδέψτε το με ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα στίψετε λεμόνι, ώστε με τη βοήθεια της βιταμίνης C να απορροφήσετε περισσότερο σίδηρο!

* μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές, να προσθέσετε διάφορα είδη ρυζιού ώστε να πετύχετε διαφορετικές υφές καθώς και πολλά μπαχαρικά όπως κύμινο, μπαχάρι, κουρκουμά!

* σε περίπτωση που το θέλετε στεγνό και όχι χυλωμένο, βράστε χωριστά το ρύζι και προσθέσθε το στο τέλος!