ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

2017-09-02 16:01
Υλικά γιαουρτιού:
(για μισό κιλό γιαούρτι) 
 
500ml γάλα σόγιας
6 κουτ. σούπας μηλόξυδο
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι (ιμαλαϊων ή θαλασσινό)
3 1/2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
 
Υλικά τζατζικιού:
1/2 κιλο γιαούρτι (που φτιάξαμε)
1 μεγάλο αγγούρι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο 
αλάτι
άνιθο (προαιρετικά)
 
Αρχικά ετοιμάζουμε το γιαούρτι μας ως εξής:
Σε μια κατσαρόλα -εκτός φωτιάς- βάζουμε το γάλα με το μηλόξυδο και αφήνουμε 5'.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει σαν κρέμα.
Αρχικά αφρίζει, όσο δένει όμως πέφτει ο αφρός και έχουμε μια απαλή λεία κρέμα.
Αφήσε να κρυώσει καλά, μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία τοποθετώντας την κατσαρόλα σε κρύο νερό.
Βάλτε στο ψυγείο το γιαούρτι να πήξει καλά.
 
Τρίψτε το αγγούρι στον τρίφτη και στίψτε το πολύ πολύ καλά (μπορείτε να το βάλετε σε καθαρό πανί και να το στίβετε).
Πολτοποιήστε το σκόρδο.
Προσθέστε το αγγούρι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τον άνιθο στο γιαούρτι.
Ανακατέψτε καλά.
 
Το τζατζίκι σας είναι έτοιμο και πεντανόστιμο!
 
tips!
*Σε περίπτωση που την επόμενη μέρα νερουλιάσει (αν δεν έχετε στύψει καλά το αγγούρι) ξαναβάβλτε το σε κατσαρόλα, προσθέσθε κορν φλάουρ διαλυμένο σε  λίγο νερό και αφήστε το να πάρει μία σύντομη βράση. Δεν παθαίνει τίποτα!!!
*Σε περίπτωση που σας σφίξει πολύ την επομενη μέρα, βάλτε το στο μούλτι και χτυπήστε το για ελάχιστα δευτερόλεπτα! Θα γίνει τέλειο ξανά!
* Το ζουμί του αγγουριού που αφαιρείτε κατά το στίψιμό του, μην το πετάξετε! βάλτε το σε ένα ποτήρι, αφήστε το λίγο στο ψυγείο και θα έχετε ενα δροσιτικό ρόφημα ή μα ωραία βάση βινεκρέτ για τις σαλάτες σας!