ΠΙΤΕΣ ΟΛΙΚΗΣ (ΓΙΑ "ΣΟΥΒΛΑΚΙ")

2016-02-28 00:04
ΥΛΙΚΑ:
2 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 1/3 κούπας χλιαρό νερό
350 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
Ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/2 κούπα από το νερό και την αφήνουμε 10' να φουσκώσει. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο ένα άνοιγμα και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το λάδι και άλλη 1/2 κούπα από το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο νερό χρειαστεί ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την γυρίζουμε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές. Καλύπτουμε με μεβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και πλάθουμε στρογγυλές πίτες με διάμετρο 15 εκ. και πάχος 1 εκ. Τις αλείφουμε καλά με λάδι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν. Με ένα πιρούνι πατάμε τις πίτες κάνοντας κάθετες πιρουνιές σε σειρές. Ψήνουμε στους 230°C για 5'-7', να φουσκώσουν, χωρίς να καλοψηθούν.**** τις αλείφουμε με λάδι και από τις δύο πλευρές, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη και τις ψήνουμε στο τηγάνι ή στα κάρβουνα.
****σε αυτό το σημείο, όταν κρυώσουν μπορούμε να τις βάλουμε σε σακουλάκια και να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Δοκιμάστε τες, με σουβλάκι λαχανικών/σόγιας/μανιταριών.... ακόμα και σκέτες!!!!
***με αυτή τη δοσολογία βγαίνουν 6 πίτες