ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ VEGAN!
Υλικά:
1 πακ μακαρόνια Νο6
11/2 φλιτζ. σόγια κιμά
400γρ. μανιτάρια "κιμα" (στο μουλτι)
500 ml ντοματακι κονκασέ
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 κόκκινη πιπερια (ψιλοκομμένη)
2 σκελ. σκόρδο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουτ. σούπας σόγια σος
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
κύμινο, πάπρικα, κουρκουμά, ρίγανη
μαιντανό
1lt γάλα σόγιας
6-7 κουτ. σούπας μαργαρίνη
6-7 κουτ. σούπας κορν φλάουρ (ή αλεύρι)
μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο
1-2 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
Βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Μουλιάζουμε τη σόγια σε 5 φλιτζάνια βραστό νερό για 15'. Την ξεπλένουμε και τη στραγγίζουμε πολύ καλά.
Βάζουμε τα μανιτάρια στο μούλτι και τα αλέθουμε να γίνουν σαν κιμάς.
Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά, το σκόρδο και το πελτέ. Προσθέτουμε το κιμά μανιταριών, τη σόγια, το κονκασέ, τη δάφνη, αλατοπίπερο, και τα μυρωδικά. Σιγοβράζουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού. Ωστόσο, σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη και τσιγαρίζουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας ζωηρά να διαλυθούν τα μπαλάκια. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας δυνατά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και διατροφική μαγιά. **Σε περίπτωση που δεν ανακατέψετε καλά και σβολιάσει ΜΗΝ πανικοβληθείτε, αδειάστε στο μούλτι τη μπεσαμέλ και θα αποκτήσει την τέλεια υφή που επιθυμούμε.
Σε λαδωμένο πυρέξ ή ταψί στρώνουμε τα μισά μακαρόνια, τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια κα τέλος την μπεσαμέλ.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τρυμμένη για ωραία κρούστα.
Tip: μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μπεσαμέλ με πουρέ πατάτας.