ΝΤΟΝΑΤΣ

2017-07-28 16:41

Υλικά: 

(ζύμη)

2 ποτήρια χλιαρό νερό

2 φακελάκια μαγιά

4 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1/2 ποτήρι ηλιέλαιο

1 κιλό αλεύρι

2 βανίλιες ιση)

 

(γέμιση)

μαρμελάδα ή νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού 

 

(άλειμμα ένωσης)

1 κουτ. σούπας σπασμένος λιναρόσπορος σε 3 κουτ. σούπας νερό

άχνη για πασπάλισμα
 

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης (προσθέτοντας το αλεύρι τελευταίο) ώστε να γίνει μια ζύμη ελαστική.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει καλά σε ζεστό χώρο.
Την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε  φύλλο με πάχος 0,5εκ. περίπου και κόβουμε με ενα ποτήρι κύκλους.
Στους μισούς κύκλους βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι πραλίνα ή μαρμελάδα.
Αλείφουμε περιμετρικά με το μίγμα λιναρόσπορου.
Σκεπάζουμε με τους άλλους μισούς κύκλους μας.
Τα αφήνουμε λίγο να ξαναφουσκώσουν και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (ή περιχύνουμε σοκολάτα, σιρόπι κλπ).
 
 

tip! Φτιάξτε πολλά κι αφού κρυώσουν φυλάξτε τα στην κατάψυξη (χωρίς να τα πασπαλίσετε με άχνη).

Οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε ένα ντόνατ απλώς βγάλτε από την κατάψυξη και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα!

Θα είναι ολόφρεσκα και πενταόστιμα!