Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

2016-04-28 23:13

Υλικά:

100-120 αμπελόφυλλα

500γρ. ρύζι (γλασέ ή καρολίνα)

1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

1/2 ματσάκι άνηθο

1/2 φλιτζ. μαιντανό

1/2 φλιτζ. δυόσμο

2-3 καρότα (τριμμένα)

1 κολοκυθάκι (τριμμένο)

1 ντομάτα (τριμμένη)

1 κύβο λαχανικών

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 

Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε 7-10' να μαλακώσουν.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. 

Απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα, βάζουμε από ένα κουταλάκι γέμιση στο καθένα και τυλίγουμε.

Σε κατσαρόλα τοποθετούμε μία στρώση από φύλλα στον πάτο και πάνω από τα φύλλα βάζουμε στριμωχτά τα ντολμαδάκια στρώσεις-στρώσεις.

Τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο (για να μην "χοροπηδούν"  καθώς βράζουν και ξετυλιχτούν), και τα σκεπάζουμε με νερό.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20' στη χύτρα ή 50-60' σε ανοιχτή κατσαρόλα.