ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΦΑΚΗΣ

2016-03-02 23:56
300 γρ. φακές
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο ψιλοκομμένο
3-4 μανιτάρια ψιλοκομμένα
μαϊντανό
3/4 φλιτζ. βρώμη αλεσμένη (ή 1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
κύμινο
πιπέρι καγιέν
ρίγανη
βίγκαν τυρί (προαιρετικά για γέμιση)
Βράζετε τις φακές 30' σε αλατισμένο νερό. Ξεπλύνετε και αφήστε να στραγγίξουν πολύ καλά. Αλέθετε τις φακές στο μούλτι. Σε μπολ ανακατεύετε και ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά. Σκεπάζετε και αφήνετε το μείγμα 30' στο ψυγείο (για να βγουν τα αρώματα και να απορροφηθούν τα υγρά από τη βρώμη). Πλάθετε μπιφτέκια, -αν τα θέλετε γεμιστά βάζετε στη μέση βιγκαν τυρί- και ψήνετε στους 200° για 30' σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και μετά άλλα 10-15' στους 180° ξεσκέπαστα με αέρα -για να κάνουν κρούστα εξωτερικά και να παραμείνουν ζουμερά μέσα.
*Tip: συνοδέψτε το φαγητό με νερό και λεμόνι ή πιείτε ένα χυμό εσπεριδοειδών μετά το φαγητό σας. Με την πρόσληψη βιταμίνης C βοηθάτε τον οργανισμό σας να απορροφήσει το σίδηρο από τις φακές.