ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

2016-09-25 00:56

Υλικά:

7-8 κολοκύθια-φέτες

4-5 μελιτζάνες-φέτες

6-7 πατάτες-φέτες

διατροφικά μαγιά (προαιρετικά)

500γρ μανιτάρια

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 καρότα τριμμένα

2 σκελ. σκόρδο

μαιντανό

500γρ ντοματάκι κονκασέ

1  κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμενη

1 κουτ. σούπας βαλσάμικο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού κορκουμά

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι

1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα

1/2 ποτήρι κρασί

αλάτι, πιπέρι 

 

1 λίτρο γάλα φυτικό (π.χ.σόγιας)
8-10 κουτ. σούπας αλεύρι
4-5 κουτ. σούπας μαργαρίνη ή λάδι
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 φλυτζ. φυτικό τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά (προεραιτική) 
αλάτι, πιπέρι
 
κιμάς:
Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια και τα χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να πάρουν όψη κιμά.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα καρότα και σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε το κονκασέ και τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα
 
μπεσαμέλ:
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά να μην σβωλιάσει*. Ωστόσο ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλις έρθει σε βρασμό το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά. Η ποσότητα του γάλακτος μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με το πόσο σφιχτή ή ρευστή θέλουμε την μπεσαμέλ. Αφού πάρει μερικές βράσεις και πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, το τυρί, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
 
Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες και τις αλείφουμε ελαφρώς με λάδι. 
Αλατίζουμε και ψήνουμε στο φούρνο στους 200c μέχρι να ροδίσουν λίγο οι μελιτζάνες και να μαλακώσουν ελαφρώς οι πατάτες ή στη γκριλιέρα.
Σε μεγάλο πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω τις μισές μελιτζάνες και τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγη μαγιά.
Απλώνουμε τον κιμά μανιταριών, στρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και περιχύνουμε την μπεσαμέλ**. 
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο τυρί τριμμένο/
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα εκτός φούρνου να κρυώσει ώστε να δέσει και να σφήξει το φαγητό και να μη μας διαλύεται όταν θα το κόψουμε (γιατι αν το κοψετε νωριτερα θα πάθετε ότι και το κομμάτι μου στη φωτο)
 

 

 *αν σας σβωλιάσει η μπεσαμέλ, μην αγχωθείτε! Με λίγο χτύπημα στο μούλτι θα γίνει υπέροχη!
** αντί για μπεσαμέλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πουρέ πατάτας αρωματισμένο με μοσχοκάρυδο.