ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

2016-10-07 23:29

Υλικά: 

4-5 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες

κολοκύθια και πατάτες (προαιρετικά)

 

500γρ. μανιτάρια (στο μουλτι σε μορφή κιμά)

1 φλιτζ. κιμά σόγιας**

1 ντοματάκι

1 καρότο (τριμμένο)

1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

3 σκελ. σκόρδο (ψιλοομμένο)

1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

1/2 ματσάκι μαιντανό (ψιλοκομμένο)

1/2 ποτήρι κρασί

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι, κύμινο

κανέλα, πάπρικα, δαφνη

 

1 λιτρο γάλα φυτικό

5 κουτ. σούπας αλεύρι

5 κουτ. σούπας φυτίνη

μοσχοκάρυδο

φυτικό τυρί ή διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

 

Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2  και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία.
Αλατίζουμε καλά και  αφήνουμε 30' να ξεπικρίσουν. 
Ξεπλένουμε καλά, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε. Εδώ έχουμε 2 επιλογές.
Είτε τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, είτε τις ψήνουμε στο φούρνο ως εξής: ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο. Τις βάζουμε σε ταψί με την κομμένη επιφάνεια στον πάτο του ταψιού και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν για 30-40 λεπτά περίπου.
 
Ωστόσο ετοιμάζουμε τον κιμά. 
Μουλιάζουμε σε 3 φλιτζ. βραστό νερό τη σόγια για 15'. Πλενουμε και στραγγίζουμε καλά.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τη σόγια και το ντοματοπελτέ. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε περίπου 30-40 λεπτά (ή 17-20' στη χύτρα). Ανοίγουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά.
 
Για τη μπεσαμέλ:*** Τσιγαρίζουμε το αλεύρι στο καυτό λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε ζωηρά έως να πήξει. Αποσύρρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, πρόσθέτουμε μοσχοκάρυδο και διατροφική μαγιά ή και τυρί.
 
Τέλος συναρμολογούμε! Γεμίζουμε τα 3/4 της κάθε μελιτζάνας με κιμά και σκεπάζουμε με μπεσαμέλ. Ρίχνουμε ελάχιστο φυτικό βούτυρο ή λάδι πάνω από τα παπουτσάκια. Εάν θέλουμε προσθέτουμε στο ταψί μερικές πατάτες ελαφτώς λαδομένες. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς μέχρι να ροδίζουν. 
 
* Μην προσθέσετε υγρα στο ταψί γιατί θα βγάλουν τα παπουτσάκια καθώς ψήνονται.
** εαν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σόγια την αντικαθιστούμε με περισσότερο κιμά μανιταριών.
***μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μπεσαμέλ με κιμά πατάτας.