ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ & ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΦΡΑΟΥΛΑ

2016-05-19 21:56

Υλικά: 

 

μαρμελάδα:

1 κιλό φράουλες

700-800γραμ. ζάχαρη

χυμό 1/2 λεμονιού

1 βανίλια

 

γλυκό κουταλιού:

1 κιλό φράουλες

700-800 γραμ. ζάχαρη

1/2 φλιτζ. κονιάκ

χυμό 1/2 λεμονιού

 

μαρμελάδα:

Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες (ιδανικά τις αφήνουμε μερικές ώρες σε νερό με ξύδι για να απαλλαγούμε απο λιπάσματα κλπ) και κοβουμε το κοτσάνι τους.

Ψιλοκόβουμε τις μισές και λιώνουμε με το χέρι μας τις άλλες μισές.

Αν έχουμε χρόνο βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε γυάλινο μπολ, σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε μία νύχτα το ψυγείο.

Διαφορετικά ανακατεύουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και τη βανίλια στην κατσαρόλα, αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα (σκεπασμένη με μεμβράνη).

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά (θέλουμε να δέσει γρήγορα η μαρμελάδα μας και να μην χάσει το χρώμα και το άρωμα).

Ανακατεύουμε ανα τακτά διαστήματα (γιατί κολλάει πολύ εύκολα)  με ξύλινη κουτάλα.**

Όταν παρατηρήσουμε ωραίες γυαλιστερές σαν γυάλινες φουσκάλες σημαίνει οτι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.

Ο χρόνος βρασμού μεξαρτάται από την ένταση της φωτιάς, την κατσαρόλα και κυρίως πόσο πηχτή θέλουμε την μαρμελάδα.

Τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού (απαραίτητο για να μην μας ζαχαρώσει). 

 

**μην χρησιμοποιήσετε μεταλλική κουτάλα διότι μεταβάλλει τη θερμοκρασία της μαρμελάδας και δυσκολεύει το δέσιμο.

***για να ελέγξετε το πήξιμο βάλτε ένα πιατάκι στην κατάψυξη, βάλτε ένα κουταλάκι μαρμελάδα, ξαναπαγώστε το 1' και ελέγξτε.

 

γλυκό κουταλιού:

Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και αφαιρούμε το κοτσάνι.

Βάζουμε ανα στρώσεις στην κατσαρόλα τις φράουλες και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κονιάκ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 1-2 ώρες (ιδανικά μία νύχτα στο ψυγείο).

Βάζουμε σε δυνατή φώτια ανακατέυοντας προσεχτικά.

Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε και αφήνουμε 3-4 λεπτά στη φωτιά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τις φράουλες, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά το σιρόπι μέχρι να δέσει.

Αφού δέσει, ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φράουλες και το χυμό λεμονιού.

Βράζουμε όλα μαζί 4-6 λεπτά.

 

αεροστεγές κλείσιμο και διατήρηση:

Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα. 

Βάζουμε τα βάζα (ανοιχτά) και τα καπάκια στον φούρνο στους 100 βαθμούς για 15' να αποστειρωθούν.

Γεμίζουμε τα καυτά βάζα με την καυτή μαρμελάδα/γλυκό κουταλιού, κλείνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε.

Αφήνουμε τα βάζα ανάποδα έως να κρυώσουν καλά.

Διατηρούνται πάνω από χρόνο σε ντουλάπι όσο δεν ανοιχτούν.

Εφόσον τα ανοίξουμε τα διατηρούμε το ψυγείο.