ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
1 λάχανο
11/2 φλιτζ. ρύζι
500γρ. μανιτάρια
1 κρεμμύδι
1 πράσο
1/2 φλιτζ. μαιντανό
1 κύβο λαχανικών
ρίγανη
ελαιόλαδο
700ml γάλα φυτικό
5 κουτ. σούπας αλεύρι
5 κουτ. σούπας βούτυρο φυτικό
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Βγάζουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βράζουμε σε μεγάλη καταρόλα μέχρι να αρχίσουν να ξεκολλούν τα φύλλα.
Σε μούλτι αλέθουμε τα μανιτάρια να γίνουν σαν κιμάς. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο, τα τσιγαρίζουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, τη ρίγανη, το μαιντανό και το αλατοπίπερο. Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση σε κάθε φύλλο λάχανο και τυλίγουμε σφιχτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα, στρώνουμε μία στρώση φύλλα και από πάνω τοποθετούμε στριμωχτά τους λαχανοντολμάδες. Σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών. Τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο πάνω απο τους λαχανοντολμάδες, για να μην χοροπηδούν καθώς βράζουν, και σιγοβράζουμε 1 ώρα.
Βγάζουμε προσεχτικά τους λαχανοντολμάδες και σουρώνουμε το ζωμό. Σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το αλεύρι στο βούτυρο ανακατεύοντας δυνατά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό και τέλος το γάλα ζεστό. Σιγοβράζουμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα. Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.